La comunicació 2.0 i els governs de coalició – Jesús Palomar i Baget

Fa pocs dies s’ha publicat el llibre “Comunicación política y gobierno de coalición”, coordinat per Joan Ridao.  El llibre és una publicació col·laborativa amb un bon grapat d’autors, entre ells un dels membres d’aquest blog, en Jesús Palomar, que ha escrit el capítol que tracta els governs de coalició i la comunicació a les xarxes socials.

El llibre, en general, tracta de la importància de la comunicació en els governs de coalició, aquesta publicació és important, donat que no és un més dels llibres o manuals sobre comunicació política ni tampoc sobre governs de coalició, sinó que el llibre combina la comunicació i governs formats per més d’un partit.

Un dels elements més importants dels governs dLe coalició no és fer-los, i fer-los bé, això és bàsic, però el que ha de fer el govern de coalició per sobreviure, més enllà de complir el seu programa – acord de govern, ha de saber comunicar bé.  Explicar a votants d’uns i altres partits que formen part de la coalició els motius que els han portat a crear la coalició, comunicar les matèries que han acordat i en quines matèries hi ha distància o possibles discrepàncies però també al conjunt de la ciutadania.

En Jesús Palomar ens parla d’una eina bàsica de comunicació en la política del segle XXI, relaciona el “joc” de la comunicació 2.0 entre la institució “govern”, les institucions “ministeris”, les personalitats “president” i “ministres” però també els perfils socials de cada partit i dels seus líders més destacats.

Això, posat a la pràctica, i mentre a Catalunya hi ha un govern de coalició, entre CDC i ERC, amb suport extern de les CUP, on cada partit té perfils propis a xarxes socials, on cal afegir els perfils dels partits que van amb cada partit com poden ser Reagrupament o MES o Endavant o Arran, etc., sense oblidar els perfils de Junts pel Sí.

Si hi afegim els perfils del president Puigdemont, del vicepresident Junqueras, d’un bon grapat de consellers, alguns independents com Romeva, però també de polítics com Marta Rovira, Anna Simó, Josep Rull, Ruth Gabriel o Albert Botran…sense oblidar els perfils institucionals de Govern o del cap de comunicació del president en JM Piqué….

Al final d’una llista eterna de perfils de xarxes socials, la pregunta és: qui comunica l’acció d’aquest Govern de la Generalitat de coalició???

Tot plegat s’intenta resoldre, des d’una vessant acadèmica, en aquest llibre.  Espero que us agradi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *